Om

Den tidsresande vikingatjejen Saga träffar en irländsk storyteller och inspireras att göra en ny låt. Tillsammans med Northbay Rovers framför hon den svensk-keltiska etnopoplåten Storyteller – vars melodi skrivits av sångerskan och låtskrivaren Stina Jadelius Engelbrecht, känd från folkpopgruppen Sarek.


Saga möter en storyteller

Sköldmön Saga fascineras av den gåtfulle man som varje kväll plockar upp sin trumma för att sjunga och berätta fängslande historier i eldens sken. Den mystiska musiken och de fantasieggande historierna går rakt in i Sagas hjärta, och mannen som framför dem lockar och trollbinder henne. Varje kväll återkommer hon – lika hänförd varje gång. Hon, en vikingabrud. Han, en irländsk Storyteller.


Tanken om en låt växer fram

Intrycken påminner Saga om hennes ursprung och det som det nordiska och det keltiska delar. Hon känner igen sig i berättartraditionen och i samlingsstunden kring elden, men också i glädjen, musiken och gemenskapen. Efteråt kände hon att hon ville göra en låt om sin upplevelse. En låt som förmedlar känslan av glädje, förväntan, förtrollning och mystik. 


Saga hos studiofolket

Ett intensivt arbete påbörjades i den nutida studion. För att få fram den rätta irländska känslan kontaktades Martin Björklund – violinist i Northbay Rovers. Det hela föll så väl ut, att resten av bandet till slut också hamnade i studion. Och med producentens, musikernas och låtskrivarnas hjälp, utmynnade det hela i Storyteller


Svensk-keltisk etnopop

Storyteller är en etnopoplåt med både svenska och irländska influenser. I klassiskt ”Sagastuk” har moderna elektroniska ljud kombinerats med toner från folkinstrument som flöjt, fiol, och bodhrán. Anas möjligen lite ”Sarekvibbar”? Inte så konstigt isåfall, då det är tidigare Sarekmedlemmen och låtskrivaren Stina Jadelius Engelbrecht som ligger bakom melodin.


Vem är Saga?

Saga (Johanna Stribrant) är en sköldmö som via en tidsportal förts från vikingatiden till vår värld. Med hjälp av dagens studiofolk har dåtidens och nutidens musik fått stråla samman till något helt nytt, vilket skapat ett smått unikt sound.


Vilka är Northbay Rovers?

Northbay Rovers är ett relativt nystartat traditionellt irländskt band från Norrtälje som snabbt skapat sig en stor publik. Medlemmarna är etablerade folkmusiker som funnit varandra i kärleken till den irländska musiken.

Tora-lora, tiddely fey-ley
See you every day
But I don´t even know your name
Tora-lora, tiddely fey-ley
Hard to stay away
From my Irish country dweller
The mystical storyteller”

Text

On the fells and benches, we gather every night
Dim, dum, delium, drinking mead and rum
Everybody senses excitement and delight
Dim, dum, delium, when he picks up the drum…

Tora-lora, tiddely- fey-ley
See you everyday
but I don’t even know your n n ame
ToraLora, tiddely, fey-ley
Hard to stay away
From my irish country dweller
The mystical storyteller

Here, right by the fire, is where we want to be
Dim, dum, delium, drinking mead and rum
Having one desire, this drifting seanchaí
Dim, dum, delium, then he picks up the drum…

Tora-lora, tiddely- fey-ley…

Tales of joy and sorrow, enchanting everyone
Make us fear tomorrow,
by then he-may well be go-oone…

Tooraa-loora, tiddely-fey-ley…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *