Om

Kan man skriva en låt om en runsten?

Visst kan man det! Tidsresande sköldmön Saga är tillbaka med en låt som handlar om en väldigt speciell runsten, runstenen i Jättendal. En låt som faktiskt också innehåller några textrader äkta runsvenska – ord som ursprungligen ristades av Sveriges enda säkert kända kvinnliga runristare: Gunnborga den Goda.

Saga uppmärksammar nu Gunnborga och hennes runsten genom att återge Gunnborgas ord, ”Gunnborga faði stæin þenna, hin goða” (Gunnborga den Goda ristade denna sten), i en energisk låt som lyfter fram och hedrar våra förfäder.

Varför valde Saga just runstenen i Jättendal?

Runstenen i Jättendal har en intressant historia. Förutom att ha ristats av Sveriges enda dokumenterade kvinnliga runmästare någon gång under 1000-talet, förtäljer dessutom sägnen att en skatt en gång ska ha funnits nedgrävd vid dess fot.

Enligt inskriptionen restes runstenen i Jättendal av “Åsmund och Fartegn” till fadern Torkels minne. Man tror att stenen ursprungligen placerats i Vattrång, några kilometer från kyrkan där den återfinns idag. Att Gunnborga den Goda ristade stenen, vet vi. Men kanske var hon även Torkels maka?

Runstenen kom senare att muras in i murverket i den gamla kyrkan i Jättendal. Efter det fick den utgöra trappsten vid den nya kyrkan, varpå den senare placerades vid kyrkomuren och en tid därefter intill kyrkans port. Då runstenen tillfogats skador av både brand och oaktsamhet genom åren, beslutades 2018 att den skulle konserveras och placeras i kyrkans vapenhus, där den alltså återfinns idag.

Om någon skatt verkligen funnits och vart den isåfall tog vägen, lär vi aldrig få veta. Men säkert är iallafall att den mystik som kretsar kring stenen ihop med det faktum att en kvinna tjänstgjort som runristare, väckte Sagas intresse för att framföra en låt tillägnad Gunnborga, runstenen i Jättendal, och alla dem som kommit och gått före oss.

Runstenen – vikingatidens TikTok och Instagram

Runstenar skulle kunna liknas vid ett slags ”dåtidens sociala medier” där man berättade om något som hänt. Som de bestående monument stenar till sin natur utgör, kom ristningarna samtidigt att bli för evigt bevarade budskap i en ständigt flyktig tid.

Annat är det idag, då budskapen på de nutida plattformarna snabbt försvinner i ett aldrig sinande flöde av information. Väldigt annorlunda, tycker Saga! Syftet med både runstenar, TikTok och Instagram är, var, och förblir dock detsamma – att visa upp, förmedla, och delge andra information.

Tack vare Gunnborga och hennes ristade sten, lever i allafall minnet av “Torkel” kvar än idag – vilket Saga nu uppmärksammar i en låt.


Gunnborga den Goda är en glad, lekfull och energisk poplåt kryddad med spännande inslag av folkmusik. Traditionell vevlira och klassiska flöjter möter nutida elgitarrer i en fartfylld, musikalisk skildring av dåtiden.

Saga (Johanna Stribrant) är en sköldmö som tack vare en vidunderlig tidsportal förts från vikingatiden hit till denna fantastiska, storslagna och ibland obegripliga värld. Med hjälp av dagens professionella studiofolk har dåtidens och nutidens musik fått stråla samman till något helt nytt, vilket skapat ett smått unikt sound.

”Stopet höjer vi högt upp i skyn
Alla i byn där vi finns kvar men utan svar, dom andra drar,
Högt upp i skyn med mor och far”

Text

Det fanns en man i Jättendal
som ryktades va kolossal
Stenen som hans söner reste
skulle vara special
Så när dom skulle rista in den
texten som dom ville haaa
Så fanns det inget bättre val än
Gunnborga den goda

Gunnborga faði stæin þenna, hin goða.

Vi hyllar dom som va före oss
mat och mjöd och tor som vi kallar på
Stopet höjer vi högt upp i skyn, alla i byn
där vi finns kvar, men utan SVAR, dom andra drar

Torkel var hans rätta namn
med ögon som en nattens ramn
Han va nog lite skrämmande när båten hans
gled in i hamn
Men saknaden var mycket stor i kärleken från
bror till bror
Nu finns han inte längre kvar men skålar nog med Frej och Tor

Gunnborga faði stæin þenna, hin goða.

Vi hyllar dom som va före oss
mat och mjöd och tor som vi kallar på
Stopet höjer vi högt upp i skyn, alla i byn
däär vi finns kvar, men utan SVAR, dom andra drar

Vänner och fränder som inte finns med i dag
Dom får sin stenar vi reser dom i ett slag

Gunnborga faði stæin þenna, hin goða.

Vi hyllar dom som va före oss
mat och mjöd och tor som vi kallar på
Stopet höjer vi högt upp i skyn, alla i byn
däär vi finns kvar, men utan SVAR, dom andra drar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *